Keuzestress? Ga samen op missie!

Vindt jouw kind het moeilijk om een studiekeuze te maken? En wil jij als ouder de keuze niet te veel beïnvloeden maar wel hulp bieden? Het Toekomst Coderen spel helpt hierbij op een concrete én speelse wijze.

Studiekeuze hulp

Een richting kiezen geeft veel rust

Ervaart jouw zoon of dochter ook onrust omdat hij of zij (nog) niet weet welke studie zou passen? Merk je dat:

 • Ze door de bomen het bos niet meer zien
 • Ze het overzicht missen en daardoor wellicht uitstel gedrag vertonen?
 • Ze de druk voelen vanuit school en de omgeving om een ‘goede’ keuze te maken
 • De onrust (bij zowel je kind als jezelf) groeit als de deadline van het keuzemoment dichterbij komt
 • Het aanbod vanuit school niet altijd concrete antwoorden oplevert
 • Er veel info beschikbaar is maar jullie niet weten waar jullie moeten beginnen
 • Wanneer je een gesprek over studiekeuze wil voeren en het gesprek niet loopt zoals je je voorgesteld had 
 • Je graag wil helpen maar niet weet hoe?

Hoe kun je je kind optimaal als ouder ondersteunen zonder daarbij te veel richting te geven? Een lastige situatie! Je bent hierin echt niet alleen. Er zijn veel ouders die dit ingewikkeld vinden, zeker ook omdat de begeleiding meer is dan alleen het uitzoeken van een studie. Dat is eigenlijk de laatste fase en hier gaat een heel proces aan vooraf.

“De uitdaging is dat jouw kind zichzelf moet gaan leren kennen, antwoord kan geven op de vragen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze graag zouden willen”.

Maar hoe?

In onze praktijk krijgen wij regelmatig vragen van ouders hoe zij hun kinderen kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Dat is een logische vraag want veel ouders vinden dat een onderdeel van de opvoeding. Het uitgangspunt van elke ouder is tenslotte zijn of haar kind gelukkig zien, dat het zijn of haar interesses volgt, gemotiveerd een leuke studie gaat volgen en daarna goede kansen heeft op de arbeidsmarkt. Toch? Maar hoe help je als ouder je kind hierbij?

“Het goed doorlopen van het studiekeuzeproces zorgt ervoor dat jouw kind een richting kiest dat op dat moment bij hem/haar past rekening houdend met de leefwereld. Om zo gemotiveerd en enthousiast aan een passende studie te gaan beginnen”

Jouw rol als ouder

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren aangeeft dat hun ouders de belangrijkste rol hebben gespeeld bij de keuze voor een bepaalde opleiding. De rol van jou als ouder bij het studiekeuzeproces is dus groot. Ouders geven zelf ook aan dat ze graag meedenken en meehelpen. Een veel gehoorde kreet van ouders is dan ook ‘als ze maar gelukkig worden’. En toch zijn, ondanks deze insteek, de gesprekken over studiekeuzes soms zo ontzettend lastig.

Als ouder kun je, en moet je misschien wel, verschillende rollen vervullen:

 • motiveren,
 • inspireren,
 • sturen,
 • coachen en luisteren.

Maar hoe vervul je al deze rollen en welke manieren zijn er om samen met je kind het studiekeuzeproces wat minder ‘zwaar’ en met meer fun te doorlopen. Dus leuker en uitdagender voor iedereen én met een concreet eindresultaat.

“De oplossing ligt niet in het aandragen van allerlei mogelijkheden of ideeën. Het is veel slimmer om juist SAMEN met jouw kind op speelse wijze onderzoek te gaan doen. Zo ervaart je kind meer zelfcompetentie, krijg jij meer zicht op waar je kind over aan het nadenken is en kan je zoon of dochter ongedwongen onderzoeken welke richtingen interessant zijn”.

Een spel dat jouw kind helpt keuzes te maken

Speel daarom SAMEN het Toekomst Coderen spel!

Toekomst Coderen is een UNIEK interactief bord- en app spel. Op een speelse wijze met veel fun & competitie ga je tijdens het spelen van het spel experimenteren met het maken van belangrijke keuzes. Een geheel nieuw idee om bezig te gaan met je studiekeuze en loopbaanoriëntatie.

Het Toekomst Coderen spel heeft als doel om jou en jouw kind op een POSITIEVE manier te laten ervaren wat er komt kijken bij het keuzeproces. Daarnaast laten we je zien hoe je je keuzes verder goed kunt onderbouwen door de verschillende fases bewust te doorlopen.

We geven jouw kind met dit spel een tool om ZELF keuzes te kunnen maken. Ze worden hierbij niet beïnvloed door de omgeving. Het resultaat is inzicht en overzicht met als resultaat een PERSOONLIJK PROFIEL waardoor ze aan de slag kunnen met het uitzicht; de toekomst.

 

Hoe wordt het spel beoordeeld?

5/5
Gaaf spel!

“Wat gaaf om samen met mijn ouders dit spel te spelen. Ik vond het lastig om allerlei opdrachten via school uit te voeren. Maar dit spel maakt het veel eenvoudiger”.

Roos (16 jaar)
5/5
Uitkomst heel waardevol!

“Ik vond het spannend om het spel met mijn kinderen te spelen. Uiteindelijk was iedereen super fanatiek. Ik zag echt dat de kids genoten en dat de uitkomst super waardevol is. De gesprekken daarna over studiekeuze gingen ook veel makkelijker en waren leuker!”.

Avatar Hans Studiekeuze ouder
Hans (47 jaar)

Ouder

5/5
Super spel!

Super spel en eindelijk niet die saaie stof zoals je op school aanbieden”.

Kai (18 jaar)

Studiekiezer

De route naar een passende studie is uitdagend.

We merken dat de afgelopen jaren het aantal studiekeuze twijfelaars zelfs enorm is toegenomen. Er is misschien wel te veel keuze! Zo’n “verkeerde” keuze zorgt niet alleen voor veel onrust maar kost soms wel een paar duizend euro.

Voor jongeren is het daarom erg belangrijk om goed ondersteund te worden in het maken van studiekeuzes en het ontwikkelen van hun identiteit. Met het spelen van het Toekomst Coderen spel zet je samen met je kind concrete stappen in het studiekeuzeproces. Met spelen van het spel krijgen ze zelfinzicht, voelen ze eigenaarschap en dus zelfmotivatie en helpen wij jou en jouw kind weer op weg met het bepalen van een eigen (of nieuwe) koers.

Hoe werkt het Toekomst Coderen spel?

Jullie gaan gezamenlijk rondom een spelbord en met gebruik van de app als special agents de toren van de toekomst beklimmen en je persoonlijk profiel in kaart brengen.

De stad wordt echter ook aangevallen door hackers en samen kraak je zijn code door de minigames uit te spelen.

Jullie spelen in dit spel samen als special agent maar je gaat ook op persoonlijke missie om je zelfinzicht te vergroten. Dit geeft overzicht en uitzicht om zelfstandig verder te gaan met studie- en loopbaankeuzes. Dit spel en dus jouw missie bestaat daarom uit de volgende opdrachten:

Wat voor type mens ben jij?

Tijdens deze opdracht ontdek je welk TYPE special agent je bent. Elke special agent heeft een kleur. Een kleur geeft inzicht in wie je bent als persoon en hoe je dingen aanpakt. Natuurlijk passen er meerdere kleuren en je hebt meestal 3 overheersende kleuren. Welke kleuren, dus welke special agents, bij jou passen ontdek je aan het einde van je missie.

Wat is belangrijk voor jou in het leven?

In dit deel van de missie kom je erachter wat jouw persoonlijke WAARDEN EN MOTIEVEN zijn. Het is goed om na te denken wat voor jou ‘zinvol bezig zijn’ betekent, wat je belangrijk vindt en waarom je dingen doet zoals je ze doet.

Waar ben je goed in?

Als je een overzicht hebt van waar je goed in bent dan kun je goed nadenken over welke mooie missies je kunt volbrengen en hoe je dat wilt doen. Dit level gaat over jouw unieke en persoonlijke KWALITEITEN die bij jou horen.

Wat vind jij interessant?

Als laatste opdracht in je persoonlijke missie ga je onderzoeken welke ONDERWERPEN en VAKGEBIEDEN je erg boeiend vindt, waar je meer over wil leren en waar je belangstelling voor hebt.

Eindresultaat

Jullie hebben samen de hacker verslagen en hebben allemaal een persoonlijk profiel (welke type agent ben jij?). Dit kun je opslaan en in het geheime deel van de Toekomst Coderen website, via de QR-codes, kun je dit koppelen aan thema’s en studierichtingen op de websites van studiekeuze123.nl en kiesmbo.nl.

Sneak preview Toekomst Coderen Spel

Keuzes maken wordt makkelijker na het spelen van Toekomst Coderen:

Voordelen:

 • Gaming wordt door veel leerlingen, studenten en ook jonge sollicitanten ervaren als leuk en cool.
 • Het sluit aan op de generatie, leefwereld, trends en bezigheden van de jongere.
 • Ontwikkeld, na gesprekken met jongeren, ouders en scholen, door senior keuzecoaches en ervaren spellenmaker.
 • In 45 minuten een persoonlijk profiel (welke type special agent ben jij?).
 • Uitkomst is een concreet profiel en dus overzicht waarmee studies gezocht kunnen worden en inhoud gegeven kan worden aan vervolggesprekken op school of met ouders en/of andere belangrijke personen voor de studiekiezer.
 • Na aanschaf toegang tot ‘geheime’ deel van de site met meer informatie over de verschillende special agents voor nog meer inzicht en tips voor ouders.
 • Kan eenvoudig op school gespeeld worden maar ook thuis aan de keukentafel.
 • 1x aanschaf en eindeloos spelen (geen extra aanschaf codes).